KWIECIEŃ  2024r.

PONIEDZIAŁEK   08.04

WTOREK   09.04

ŚRODA    10.04

CZWARTEK    11.04

PIĄTEK    12.04

Zupa buraczkowa

(Woda, marchew, pietruszka korzeń, mięso wieprzowe, buraki

ziemniaki, natka, sól, pieprz, śmietana 18% z mleka, (300ml)

 

Pieczywo pszenno-żytnie (mąka pszenna 72%, mąka żytnia 28%, woda, sól, zakwas żytni (woda, mąka żytnia))

 

Ciasteczko (mąka pszenna, cukier 11%, proszek do pieczenia, stabilizator – chlorek wapnia jaja w proszku, płatki owsiane, ziarno słonecznika)

Gołąbek bez zawijania z mięsa  mielonego z pieca pieczony 100g

(mięso wieprzowe 70%, mięso wołowe 30%, jaja, gryzka(mąka pszenna, woda drożdże,) sól, pieprz, natka pietruszki , marchewka)

Sos pomidorowy : pomidory pellatti, cebula, czosnek, sól, pieprz,

Ziemniaki gotowane  (150g)

Surówka z białej  kapusty (100g)

(Kapusta biała , marchew, jabłko, sól, pieprz, oliwa z oliwek)

 

Kompot wieloowocowy (śliwki, jabłka, truskawki, czarna porzeczka, cukier 10 gr./100 ml) (200ml)

Rosół z makaronem

(woda, mięso drobiowe, wołowe, kaczka, marchew, pietruszka korzeń, seler, czosnek, natka pietruszki , sól, pieprz   (300ml)

 

Makaron jajeczny (mąka pszenna, kurkuma, jajka   (150g)

 

Ciasto drożdżowe z kruszonką 70g

(mąka pszenna, drożdże, jajka, mleko 3,2% )

Paluszki rybne pieczone  (100g)

(filety z białych ryb 65%, mintaj, dorsz czarny, morszczuk, miruna, panierka sucha: (mąka pszenna, sól, papryka mielona, kurkuma, drożdże,) )olej słonecznikowy, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, sól. pieprz

 

Ziemniaki    (150g)

 

Surówka z kapusty kiszonej

kapusta biała kiszona ,marchew, jabłko, olej rzepakowy, sól pieprz,  natka) (100g)

Herbata z cytryną

(herbata, cytryna, cukier 10gr/100ml)   (200ml)

Zupa ogórkowa (Woda, marchew, pietruszka korzeń, mięso z kurczaka bez skóry, seler, śmietana 18 % z mleka, ogórki kiszone , sól, pieprz, (300ml)

 

Pieczywo pszenno-żytnie (mąka pszenna 72%, mąka żytnia 28%, woda, sól, zakwas żytni (woda, mąka żytnia))

 

Ciasteczko (mąka pszenna, cukier 11%, proszek do pieczenia, stabilizator – chlorek wapnia jaja w proszku, płatki owsiane, ziarno słonecznika)

PONIEDZIAŁEK   15.04

WTOREK   16.04

ŚRODA    17.04

CZWARTEK    18.04

PIĄTEK    19.04

 

 

 

 

 

Potrawy przygotowywane bez użycia glutaminianu sodu, dodatków chemicznych, sztucznych barwników, Koncentratów spożywczych. Potrawy smażone na oleju rzepakowym. W potrawach mogą się znaleźć: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, bazylia, oregano, czosnek, tymianek. W potrawach znajduję się nie więcej niż 5 g soli i 22 g cukru na dzień dla jednej osoby.

Produkty w jadłospisie, które są alergenami są pogrubione i podkreślone.

 

ALERGENY: 1 gluten , 2 laktoza , 3 seler,  4 jaja , 5 sezam, 6 orzechy . Alergeny są podkreślone.