Uczniowie kl. II Ai z  Koła Małych Odkrywców przeprowadzili doświadczenie, które miało pomóc w odpowiedzi na pytanie: Czy z roztworu wody z solą kuchenną można wyhodować kryształki soli? Najpierw uczniowie odpowiednio zaplanowali całe doświadczenie. Następnie przygotowali w swoich słoikach roztwory z ciepłej wody i soli. Na słoikach położyli patyki, na których były przymocowane nitki lub włóczka, które zanurzyli w wodzie z solą. Młodzi badacze byli bardzo zaangażowani w przedsięwzięcie i codziennie sprawdzali, co dzieję się z ich próbkami. Po pewnym czasie woda zaczęła parować ze słoika, a sól ulegała krystalizacji i zaczęła osadzać się na ściankach słoika oraz na nitce i patyku. W kolejnych dniach uczniowie zauważyli, że soli osadza się coraz więcej, zaś wody jest coraz mniej. Na sznurkach zbudowały się przepiękne kryształki. Mali chemicy wyciągnęli wnioski z doświadczenia, że z roztworu wody z solą można wyhodować kryształki, a tym samym odzyskać wcześniej rozpuszczoną sól.

Eksperyment był prosty, ale pracochłonny, wymagający od uczniów ciągłej obserwacji i cierpliwości, ale opłacało się. Po 3 tygodniach kryształki były już gotowe i wszyscy mogli podziwiać efekty wykonanego samodzielnie doświadczenia.

Hodowla kryształów soli to była naprawdę świetna zabawa, która  pozwoliła uczniom poczuć się prawdziwymi naukowcami.

 BRAWO DLA CAŁEJ KLASY!

M. Piechurska, M. Janas