Search

INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE UŻYWANE W KUCHNI W PSPnr2 W RADOMIU

INFORMACJA  O  ALERGENACH  I  PRODUKTACH  POWODUJĄCYCH  NIETOLERANCJE  POKARMOWE  UŻYWANE

W  KUCHNI  W  PSPnr2  W  RADOMIU

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

 

Lp.

 Alergen wg rozporządzenia

         Produkty

1

ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN

mąka pszenna, płatki owsiane, kasza kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, biszkopty, pieczywo pszenne, żytnie, bułki pszenne, oraz produkty pochodne.

2

MLEKO

mleko, masło, jogurt, twaróg – ser biały, śmietana,

kefir, oraz produkty pochodne.

3

JAJA

jaja, makaron jajeczny, wypieki, ciastka, oraz produkty pochodne.

4

RYBY

ryby surowe – mrożone, makrela wędzona.

5

SOJA

soja.

6

SELER

seler jako korzeń i łodyga

7

GORCZYCA

musztarda, mieszanki przypraw

8

SEZAM

nasiona sezamu, bułki, wypieki

9

ORZECHY

bakalie, ciastka

10

DWUTLENEK SIARKI

owoce suszone

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy : pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, ziele lubczyku, czosnek, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości : glutenu, mleka, soi, selera i gorczycy.

Additional information